kullervohirvonen

Yleissitovuus AY-sektorille

Yleissitovuus AY-sektorille

Lupaavalta vaikuttanut viimeisin yritys yhteiskuntasopimukseksi työmarkkinajärjestöjen välillä kaatui, kun YKSI liitto (AKT) ilmoitti jättäytyvänsä sopimuksen ulkopuolelle. Prosenteissa kattavuudeksi sanottiin peräti 97% ilman kyseistä liittoa.

Hakematta herää kysymys, eikö AY-sektorillekin tarvita yleissitovuus, kun yksityinen  työnantajasektori joutuu noudattamaan sopimuksia, kun vähän yli 50% on sen takana?

Miten demokraattisena itseään pitävä AY-väki voi hyväksyä sen, että 97% sopimuskattavuus ei riitä velvoittamaan kaikkia liittoja? Eikö tätä nykyistä tilannetta voi pitää suoranaisena pienen ryhmän terrorina sopimusyhteiskuntaa vastaan?

Väkisinkin tulee mieleen myös ajatus, että AKT:llä oli taustahyväksyntä menettelylleen. Oli varmaan hyvä jättää ”pieni, mutta tehokas peukaloruuvi” reserviin mahdollisia ”laillisia lakkoja” varten.

Viimeistään mennyt vuosi on osoittanut, että tarvitaan lainsäädäntö, jolla yhteiskunta voi estää pienen avainalan lakkoilun. Lakkoilun, jonka vaikutukset ovat monikymmenkertaiset omaan toimialaan nähden eli kohdistuu valtaosin sivullisiin tahoihin. Tähän tarpeeseen edellä mainittu yleissitovuus voisi olla eräs  toteutustapa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

"Lupaavalta vaikuttanut viimeisin yritys yhteiskuntasopimukseksi" lupasi 5% ilmaista rahaa sijoittajille - ja se olisi otettu palkansaajilta. Muuta lupausta ei ollut.

Ihmettelet, miksi 3% ammattiliitoista ei hyväksynyt tätä. Minä ihmettelen, miksi 97% olisi hyväksynyt moisen huijauksen.

Kukin liitto itse päättää, demokraattisesti. Ajatus siitä, että jotkut muut liitot päättäisivät toisen puolesta on yhdistyslain vastainen ja absurdi, ei demokraattinen

Käyttäjän kullervohirvonen kuva
Kullervo Hirvonen

Voihan sitä niinkin ajatella. Toisaalta liitot ovat keskusjärjestön "alaisia" ja erikoista on, että 97% kattavuus keskusjärjestötasolla ei sido mitenkään sen alaista liittoa.

Toimituksen poiminnat